Mnoho lidí, kteří tuto zemi navštívili, si z dovolené přivezli celou řadu koření, které ochutnali v některém z vynikajících pokrmů a rádi by si podobné dobroty připravovali i doma.
Tato kuchyně není jen o paprice, která je samozřejmě proslulá. Maďaři mají celou řadu výborných kořenících směsí, které dodávají jejich pokrmům tu správnou lahodnou chuť a vůni. Hodně oblíbený je i pepř a velká část koření dává pokrmům také zajímavou a originální vůni.
Oblíbené maďarské koření Mpochoutky si dnes můžete zakoupit i v e-shopu specializovaném na maďarské potraviny a můžete tak i v dnešní složité době, která moc cestovatelům nepřeje, potěšit své blízké a vykouzlit některou specialitu.
Něco pro inspiraci:
• Gulyás
Toto je maďarský název toho, co známe jako guláš, určitě jedno z nejznámějších maďarských jídel na světě. Není to ale tak úplně to, co si na talíř pod tímto názvem dáváme v české kuchyni. Skutečné jméno je Gulyás-leves, což doslovně znamená „pastevecká polévka“.
Mohli bychom to definovat jako hovězí guláš, ale dnes se používají i jiné druhy masa. Příprava trvá několik hodin, protože maso se vaří na mírném ohni se sádlem, restovanou cibulí a mrkví, bramborami a nevyhnutelnou paprikou, královnou maďarské kuchyně. Bohatý pokrm, který je vlastně polévkou, se podává zejména ve chladných zimních dnech.
• Halászlé
Maďarsko je země, která nemá moře, protíná ji Dunaj a další řeky a má několik jezer, včetně slavného Balatonu. I zde tedy najdete vynikající pokrmy z ryb, jako je Halászlé nebo rybářský vývar.
Je to polévka z ryb, obvykle ze sumce, kapra a štiky. Nejprve se připraví restovaná cibule se sádlem, ke které se přidá paprika a sumec. Poté přidejte další ryby nakrájené na kousky, okořeněné kořením na ryby, a vodu. Polévka se podává s bílým chlebem. Jedná se o tradiční pokrm podávaný na Štědrý den a každý rybář má svůj vlastní recept, který se předává z generace na generaci.
• Paprikás csirke
Další tradiční pokrm, další pokrm bohatý na papriku. Protože paprika je skutečně přítomna všude a zde hraje zásadní roli. Jde ve skutečnosti o kuře s paprikou, jeden z receptů založených na tomto koření, které Maďaři milují.
I v tomto případě se jedná o jednoduchý recept s několika nezbytnými přísadami. Do pekáče nebo pánve dejte okořeněné kuře a tuk, přidejte cibuli, nasekané čerstvé papriky a koření papriku. Vše orestujte a nechte do měkka podusit, může se podlít vínem.