Dříve mýdla obsahovala různé čisticí alkalické látky, které pokožku spíše vysušovaly. Dnes je na trhu celá řada produktů, které jsou vyráběné tak, aby zanechaly pokožku svěží a měkkou.
Jak se mýdlo vyrábí?
Mýdlo se vyrábí z přírodních nebo chemicky upravených tuků, které se působením koncentrovaných roztoků či jiných zásaditých látek mění v mýdlo. Směs se v kotlích či jiných nádobách zahřívá až na teplotu 100°C, čímž vznikne mýdlový klih, který se následně upravuje přidáváním různých látek, barev, esencí a účinných látek. Tak vznikne buďto mýdlo tekuté či tuhé. Tuhá mýdla se musí ještě lisovat do požadovaných tvarů, a sušit.
Historie mýdla
Historie mýdla sahá až do doby roku 2800 před naším letopočtem. Důkazem jsou zbytky mýdla v nalezených archeologických keramických nádobách. V té době se ale mýdlo nepoužívalo k praní či hygieně, nýbrž k urychlení hojení ran. Až staří Egypťané, kteří se pravidelně koupali, používali mýdlo k hygienickým účelům. Někdy v té době se mydlářství stalo řemeslem.
Ve 14. století se již mýdlo v Arábii barvilo a parfemovalo, a již tenkrát znali i mýdlo tekuté. Těmito produkty Arabové zásobovali také Evropu. Mýdlo bylo velmi ceněno, i když jeho kvalita nebyla zrovna nejlepší. Až Španělé přidáním olivového oleje do mýdla zvedli jeho kvalitu na prvotřídní.
V 17. a na začátku 18. století však lidé začali mýdlo považovat za škodlivé, proto ho používali výhradně na praní oděvů či na čistění domů. Teprve v průběhu 19. a 20. století se výroba mýdla začala hojně rozšiřovat a v roce 1806 byla založena velkovýroba mýdel.
Chemická či přírodní
Za to, že mýdlo vysušuje pokožku, zpravidla mohou chemická pěnidla, která dávají spíše klamný pocit, že mýdlo umyje vše, když tak hezky mydlí. Přírodní mýdla spolehlivě nahradí sprchový gel i šampon, a navíc obsahují pouze čisté rostlinné oleje. Proto mýdlo vybírejte především podle jeho složení než podle vzhledu či vůně.