Výroba domácího mýdla není nic náročného, když dodržíte gramáž, předepsané časy a následující zásady.
Budete potřebovat oleje, kosmetický louh neboli hydroxid sodný, teploměr, kovovou mísu, ruční šlehač a formu na hotovou mýdlovou hmotu.
Postup je jednoduchý. Na 500g olejů budete potřebovat 133 g destilované vody a 66g louhu. Važte přesně, opravdu na gramy, jedná se o chemický proces, kdy se každý gram vedle může vymstít., mýdlo neztuhne, nebude mydlit, nedozraje nebo bude mít špatné Ph.
Hydroxid je silná žíravina, pokud se bojíte, vezměte si na manipulaci s ním rukavice. Zásada číslo 1, louh nasypeme do destilované vody, nikdy ne naopak! Louh začne ihned reagovat a zahřeje vodu až na 90°C. Teplota vody stačí pokojová, nechladíme, nezahříváme. K roztoku nečicháme, nekoukáme z blízka, nasypeme, otevřeme okno a jdeme pryč.
Zatímco nám bude louh chladnout, připravíme si oleje. Ve vodní lázni zahřejeme 250g olivového oleje, 125g kokosového oleje a 125g bambuckého másla, zahříváme, jen dokud se oleje nerozpustí a nesmísí, nevaříme! Zásada číslo 2, teplota Louhu musí být 36–38°C, oleje musí mít o pár stupňů méně než louh. Zásada číslo 3, louh lijeme do olejů, opatrně ručně vmícháme a až pak si vezmeme tyčový mixér a na nejnižší rychlost pomalu šleháme, dokud se nám nezačne tvořit na povrchu tzv. stopa, hmota by měla mít konzistenci těsta na palačinky.
Hotovou mýdlovou hmotu nalijeme do forem a dáme zrát do tepla. Můžeme ji nechat 24 hodin zabalenou v dece na topení nebo si to usnadnit a dát na 2 hodiny a 50–55°C do trouby. Po 2 hodinách troubu vypneme a necháme zavřenou, dokud mýdlo nevychladne. Pokud jsme použili velkou formu, mýdlo teď můžeme nakrájet. Jednotlivé tvary necháme minimálně 3 týdny zrát na suchém a dobře větraném místě, aby se srovnalo Ph, které by mělo být 8–10. Ideální doba zrání jsou 3 měsíce, pak má mýdlo ty nejlepší vlastnosti.